Dask Sorgulama Nasıl Yapılır?
Son zamanlarda meydana gelen deprem afetinin yaratmış olduğu büyük felaketlerden sonra Zorunlu Deprem Sigortası işlemlerinin sıklıkla yapıldığı dönemlere girmiş bulunmaktayız. Deprem büyük afetlere neden olabilir. Fakat alınan önlemler haricinde çok ciddi hasarlar oluşturduğunu söyleyemeyiz. Çünkü burada binanın dayanıklı olması oldukça önemlidir. Bu konuda hizmet veren birçok sigorta firmasıyla konuşarak daha detaylı bilgi alınabilir. Çünkü DASK işlemi gerçekleşeceği zamanlarda meskenin baz alınıp işlemin yapıldığı durumlar vardır. Peki bu başvuru nereden ve nasıl yapılır?
Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?
Zorunlu Deprem Sigortasının gerçekleşebilmesi için öncelikli olarak binanın tapusu veya ruhsatı olmuş olması gerekir. Aksi durumlarda bina kaçak olarak geçtiğinden dolayı herhangi bir işlem yapılamaz hale gelir. Bundan dolayı öncelikli olarak tapu ve ruhsat işinin aradan çıkarılması gerekir. Zorunlu Deprem Sigortası yönünde hizmet veren firmalar mevcuttur. Güvenilir firmalardan biriyle iletişime geçilmelidir. Bir senelik olarak hazırlanan Dask poliçesi oluşmuş olur. Daha sonrasında e-devlet üzerinden DASK internet sitesine erişim sağlayarak buradan sorgulama yapılabilir. E-devlete girdikten sonra poliçe sorgulama yazılır ve Doğal Afet Sigorta Kurumu sekmesinden bilgiler doldurulur. Ardından sorgulama işlemi yapılabilir.
Dask Zorunluluk Gerektiriyor Mu?
Normal şartlar altında konutların güvencesini sağlayabilmek için DASK zorunludur. Fakat yapılacak olan Dask sigortasının ev sahibinin isteğine bağlı olarak yapılabilir. Burada iki farklı durum ele alınabilir. Konut Sigortası ile DASK şeklindedir. Bunlar iki farklı kavramlardır. Çünkü Dask zorunlu değildir. Fakat Konut Sigortası zorunludur. Bazı kişiler konut sigortası ile Dask’ın aynı olduğunu vurgulamaktadır.
Zorunlu Deprem Sigortası ile Konut Sigortasının Farkı
Dediğimiz gibi Zorunlu Deprem Sigortası ile Konut Sigortası birbirinden farklı kavramlardır. Bunu nasıl ayırt edebiliriz gibi sorularla karşı karşıya kalabiliyoruz. İki farklı sigorta türünü ele almış oluruz. Dask sadece deprem, yangın, sel veya diğer doğal afetlerin meydana gelmesi üzerine konutların hasar veya ciddi hasarlar görmesi sonucunda teminatı sağlanır. Konut sigortasında ise bu durum daha farklıdır. Burada doğal afetlerden değil iç savaşların ortaya çıkmasıyla birlikte sigorta işlemi gerçekleştirilir. Yani terör olaylarından kaynaklı konut hasarları, hırsızlık, patlama, yangın gibi durumlarda poliçenin hazırlanması üzerine gerçekleştirilir. Konutun her türlü halini güvence altına almak için her ilki sigorta türünün de gerçekleştirilmesi gereken önemli konulardır.
Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmak için Hangi Evraklar Gerekli?
Zorunlu Deprem Sigortasının gerçekleşebilmesi için öncelikli olarak evin tapusu veya ruhsatı olup olmadığına bakılır. Eğer ruhsatı olmayan konutlar için başvuru yapıldıysa bu durum olumsuz bir şekilde sonuçlanır. Eğer ki ruhsatı mevcut ise burada ruhsat fotokopisi ve konutun adresi önceliklidir. Daha sonrasında ev sahibinin kişisel bilgileri, konutun inşa tarzını gösteren bütün evrak bilgilerine ihtiyaç duyulur. Evin metrekaresi göz önünde bulundurulur ve poliçe hazırlanır. Metrekare arttıkça teminat tutarı da artış göstermektedir.
Kiracıyken Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?
Zorunlu Deprem Sigortasının gerçekleşebilmesi için bu başvuruyu yapacak olan kişi ev sahibidir. Çünkü burada kiracının veya başka birinin başvuru yapma durumu mümkün değildir. Zorunlu Deprem Sigortası için kiracının ne yapması gerekir? Burada kiracının da yapabileceği bir durum vardır. Kiracının yaptığı başvurunun onaylanması üzerine kiralanan mesken şeklinde ifade edilir ve belgelerde bu şekilde yerini alır.
Zorunlu Deprem Sigortası Yenilenmesi Gerekiyor Mu?
Zorunlu Deprem Sigortasının bir süresi vardır. Burada meydana gelen sigorta başlatma işlemlerinden itibaren başlayarak bir sene boyunca geçerliliğini korur. Sözleşme süresinin bitmesi halinde tekrardan yenilenmesi gerekiyor. Çünkü burada yenilenmemesi ve deprem gibi afetlerin oluşması halinde zararın hepsini ev sahibi ödemektedir.
Zorunlu Deprem Sigortası Yenilenmediğinde Ne Olur?
Zorunlu Deprem Sigortasının yenilenmemesi halinde bazı sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Sigorta işleminin yapılması halinde bu süre bir yıl boyunca devam eder. Süresi bitmeden yenilenmesi daha sağlıklı sonuç verecektir. Aksi durumlarda ertelenen ve yenilenmeyen DASK’ın sonrasında meydana gelebilecek büyük afetlerde ortaya çıkar ciddi hasarların teminatı sağlanmayacaktır. Bundan kaynaklı olarak Dask sayesinde oluşabilecek evin bütün masraflarını karşılayabilmesi açısından bu konuda biraz daha duyarlı olunması gerekiyor. İşlemlerin gerçekleşebilmesi için ilgili yerlere, gerekli olan evrak ve belgelerin götürülmesi gerekecektir. Bu işlem sadece ev sahibi tarafından yapılmaktadır.
Detaylı bilgi almak için 0216 232 40 20 numaralı telefondan ya da WhatsApp hattımızdan ulaşabilirsiniz.
Quick Sigorta ile Hayat Sigortalarında Yeni Dönem: Hoş geldin Hayat! Sigorta sektöründe yeniliklere öncülük eden ve güvenilir hizmetleriyle adından söz ettiren Quick Sigorta, 3 Temmuz 2024 tarihinde SEDDK’dan aldığı faaliyet ruhsatıyla hayat sigortacılığı alanına da adım attı.
Gönderiyi oku"Türkiye Sigorta Birliği'nin 30 Eylül - 5 Ekim tarihleri arasında düzenlediği 13. Sigorta Haftası, sigorta bilincini artırmak ve sektörün geleceğini şekillendirmek amacıyla dolu dolu bir etkinlik programı sunuyor.
Gönderiyi okuTarım sigortaları, tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin karşılaştıkları riskleri minimize ederek, üretim sürekliliğini sağlamak adına büyük bir öneme sahiptir.
Gönderiyi oku