Zorunlu Deprem Sigortası Her Yıl Yenilenir Mi?
Zorunlu Deprem Sigortası sayesinde oluşabilecek doğal afetlerin ortaya çıkardığı zarar veya insanın eli haricinde oluşabilecek zararların giderilebilmesi için DASK faydalı bir sistemdir. Ev, dükkân, iş yeri gibi pek çok durumlarda sigorta işlemi yaptırılabilir. Fakat bunun yapılabilir olması için bulunan alanın metrekaresi hesaplanır ve uygun bir poliçe çıkarılır. Daha sonrasında başlatılan tarihten itibaren bir yıllık geçerlilik süresi vardır. Süre bittiğinde mutlaka bunun düzenli olarak yenilenmesi gerekir.
Dask Yenilenmezse Ne Olur?
Zorunlu Deprem Sigortasının gerçekleşmesi üzerine ortaya çıkabilecek her türlü sorunların maddi açıdan ödeneği sağlanması için gereklidir. Bulunan alan baz alınarak poliçe hazırlanır. Poliçe süresi bittiğinde yenilenmesi gerekir. Geçerlilik durumu bir sene ile sınırlıdır. Başladığı tarihten itibaren bir sonraki seneye kadar devamlılığı geçerlidir. Peki DASK yenilenmezse ne olur gibi merak uyandıran sorular ortaya çıkabilir. Zorunlu Deprem Sigortası yenilenmediği durumlarda oluşabilecek hasarların hiçbirinin teminatı gerçekleştirilmez. Dask olmadığı durumlarda bir deprem meydana gelir ve hasara yol açarsa buradaki bütün masraflar ev sahibi tarafından ödemesi gerçekleştirilir. Yani süresi biten DASK’ın düzenli olarak yenilenmesi büyük fayda sağlayacaktır.
Dask için Ne Kadar Ödeme Yapmam Gerekir?
Bakıldığı zaman bu konu hakkında kesin olarak bilgi verme durumu mümkün değildir. Çünkü burada DASK Sigortası poliçe hazırlanırken bazı durumlar göz önünde bulundurulur. Konutun alt yapısı, risk grupları şeklinde değişkenlik gösteren konu başlığıdır. Özellikle sigortası yapılacak konutun bilgileri çok önemlidir. Binanın hasar kaybı var mı yok mu, konutun yaşı ve depreme uygunluğu göz önünde bulundurulup DASK fiyatı belirlenir. Aynı zamanda konutun metrekaresini baz alıp işlem yapılmaktadır. Depreme karşı ve oluşabilecek doğal afetlere karşı daima güvende kalınmalı.
Dask Teminat Limiti Ne Kadar?
Beklenmedik durumlarda ortaya çıkan deprem felaketlerini son zamanlarda ne kadar geniş çaplı olabileceğini görmüş olduk. Merkez üssünün bu kadar büyük ölçüde etkilenmesi ve civar şehirleri de ciddi manada etkilemesi oldukça korkunç bir durumdur. Burada bunca konutun bu kadar hasar görmesindeki en büyük etken; binanın temelinin doğru atılmadığıdır. Eğer temeli doğru ve sağlam atılmış olsaydı belki de bunca hasar ve ölüm ortaya çıkmayacaktı. Sağlam binaların çok hafif bir şekilde hasar gördüğüne şahit olduk. Elimizde olmayan sebeplerden kaynaklı olarak ortaya çıkan maddi hasarın teminatını sağlayabilmek için DASK başvurusu yapılmalıdır. Peki limitin ne kadar olduğu merak konusu oluyor. Aslında burada konutun metrekaresine, binanın yaşı ve alt yapısı ele alınarak hesaplama yapılır. Genel olarak bakıldığında ortalama azami teminatım 320.000 tutarındaydı.
Köy Yerleşim Hayatında Binalar Kapsam Alanında Mı?
Deprem elimizde olmayan sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı meydana gelebilecek hasarların ne çapta büyük olabileceğini kestirebilmemiz mümkün değildir. Çünkü burada merkez üssünde oluşan deprem çok ciddi hasarları beraberinde getirmektedir. Binanın alt yapısı ne kadar sağlam ise o depremde meydana gelecek felaketler oranla düşüktür. Yani depremin meydana getireceği zararları karşılayan bir tür sigortadır. Vergi türü olarak sayılamayacak sigortadır. Burada şehirler baz alınır. Köy yerleşim hayatı bu kapsama dahil değildir. Çünkü buralar devlet kontrolünde ve denetiminde olmadığı için kapsam dışında sayılırlar.
Konutlardaki Çok Katlı Dairelerde Ortak Kullanım Alanları için Teminat Sağlanır Mı?
Zorunlu Deprem Sigortasının sağladığı teminatlar bazı durumlarda mümkün olmayabilir. Burada bedeni zararlar, kar kaybını, depremle alakası olmayan durumlarda binanın kusurlu olmadı halinde oluşan zararlar şeklinde ele alınabilir. Binanın yaşı ve dayanıklılığı çok önemlidir. Ana duvarların, ortak duvar ve bahçeler, taban, tavan, asansör ve koridor gibi kısımlarda meydana gelen deprem hasarlarının teminatını kapsama alanı içine alır.
Kaçak Binalar için Zorunlu Deprem Sigortası Yapılabilir Mi?
Zorunlu Deprem Sigortasının geçerli olabilmesi için sigorta yapılacak dairenin veya dükkânın ruhsatı olması gerekir. Ruhsat veya tapusu olmayan konutlar için Zorunlu Deprem Sigortasının kapsama alanının dışında olduğunu söyleyebilir. Bu binalar kaçak bina şeklinde de ifade edilebilir. Kaçak binalar için zorunlu deprem sigortasının kapsamı dışı olmasından dolayı öncelikle tapu işlemi yapılmalıdır. Tapu ve ruhsat işlemleri yapıldıktan sonra zorunlu deprem sigortası için başvurulur. Herhangi bir yanlış veya eksik bilgiye saptanmadığı sürece sigorta işlemi başarıyla sonuçlanabilir.
etaylı bilgi almak için 0216 232 40 20 numaralı telefondan ya da WhatsApp hattımızdan ulaşabilirsiniz.
Quick Sigorta ile Hayat Sigortalarında Yeni Dönem: Hoş geldin Hayat! Sigorta sektöründe yeniliklere öncülük eden ve güvenilir hizmetleriyle adından söz ettiren Quick Sigorta, 3 Temmuz 2024 tarihinde SEDDK’dan aldığı faaliyet ruhsatıyla hayat sigortacılığı alanına da adım attı.
Gönderiyi oku"Türkiye Sigorta Birliği'nin 30 Eylül - 5 Ekim tarihleri arasında düzenlediği 13. Sigorta Haftası, sigorta bilincini artırmak ve sektörün geleceğini şekillendirmek amacıyla dolu dolu bir etkinlik programı sunuyor.
Gönderiyi okuTarım sigortaları, tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin karşılaştıkları riskleri minimize ederek, üretim sürekliliğini sağlamak adına büyük bir öneme sahiptir.
Gönderiyi oku