Kasko Yaptırmamanın Cezası Var Mı?
Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko, sürücülerin sıklıkla karıştırdığı iki sigorta türüdür. Arabalarına kasko yaptıran kişiler Zorunlu Kasko yaptırmaya gerek duymadıklarını zannederek büyük bir yanılgı içindedirler. Zorunlu Trafik Sigortasının amacı, sözleşmeli ortaklara giden yolda seyreden araçlardan kaynaklanan maddi hasar ve kişisel yaralanmaları teminat altına almaktır. Araç sahibinin kendisine veya aracına vereceği zararlar teminat kapsamı dışındadır. Trafik Kanunu'na göre Trafik Sigortası, Türkiye'deki tüm araç sahiplerinin yaptırması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Kendi aracınızı sigortalatmanızı sağlayan ve zorunlu olmayan Kasko Sigortasıdır.
Kasko ve Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?
2022'de Trafik Sigortası yaptırmama cezası 196 TL'den başlıyor. Dolayısıyla cezayı 15 gün içinde peşin ödeyen araç sahipleri %25 indirim alarak 147 TL ödeyecek. Ancak Trafik Sigortası yaptırmamanın cezaları bununla sınırlı değil. Trafik Sigortası olmadan araç sahibinin Trafik Sigortası seviyesi kaza olmasa bile sabit kalacak ve Trafik Sigortasında kazasızlık indirimi hakkını kaybedecektir. Ancak, Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmaz ve bir yıllık sözleşmenin bitiminden sonra sigortayı yenilemezseniz, sona eren her ay için %5 gecikme ücreti alınır. Gecikme ücretleri %50 ile sınırlıdır.
Trafikten Men Edilme Cezası
Sigortasız sürücüleri bekleyen bir diğer tehlike ise aracın yasaklanması cezası. Hiç Trafik Sigortası yaptırmamış veya zamanında güncellenmemiş bir araç trafik ekipleri tarafından tespit edilirse çekici yardımıyla otoparka alınarak trafiğe kapatılacak. Sahibi kendi arabasını almak istiyorsa öncelikle Trafik Sigortası yaptırmalıdır. Araç sahibinin Trafik Sigortası vardır ancak gecikme ücreti, çekme ücreti ve aracın otoparka park edildiği gün için park ücretini karşılaması gerekir. Bütün bunlar, ödemeniz gereken çok yüksek bir toplam Trafik Sigortası cezası anlamına gelir. Bunun yerine zamanında Trafik Sigortası yaptırarak gereksiz zahmet ve mali yükten kurtulun.
Trafik Sigortası ve Kasko Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?
Sıfır veya ikinci el bir araba için Trafik Sigortası satın alırken akılda tutulması gereken birkaç durum var. Araç satıcısının noter tasdikli satış senedi ile Trafik Sigortasını iptal etmesi ve kalan günler için prim alması gerekir. Bu durumda satın alınan araç sigortadan düşülür, dolayısıyla aracın yeni sahibi Trafik Sigortası yaptırmak zorundadır. Önemli olan, araç satış için noter tasdikli olduktan sonra, satıcı tarafından sigorta iptal edilmiş olsa bile aracın mevcut Trafik Sigortası 15 gün süreyle kullanılabilir. İkinci el araç sahiplerine yeni Trafik Sigortası yaptırmaları için 15 günlük süre veriliyor. Bu süreden sonra sigorta yaptırmayan araç sahiplerinin trafik düzenlemeleri gereği araç kullanması yasaklanabilir.
Kasko ve Trafik Sigortası Poliçesi
Sıfır kilometre araç alırken trafik onay işlemi yapılır ve araç tescil belgesi oluşturulur. Emniyet Genel Müdürlüğü onay sürecinde araç sahiplerinden Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi ibraz etmelerini isteyecek. Bu nedenle aracı piyasaya sürmeden önce Trafik Sigortası yaptırılması gerekmektedir. Sigorta şirketleri, yeni otomobiller için motor numarası, şasi numarası ve tescilsiz modele göre Trafik Sigortası yaptırabilir.
Kaza Durumunda Maddi ve Manevi Tazminat Yükümlülüğü
Trafik Sigortanız yoksa en büyük sorumluluğunuz kaza yapmanızdır. Bildiğiniz gibi Trafik Sigortası sizi bir kazaya karışmanız durumunda üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararlardan korur. Olası bir kaza durumunda tüm maddi ve manevi zararlar aracın Trafik Sigortası tarafından karşılanır. Ancak, trafik sigortasız araç kullanırken bir trafik kazası olursa ve kazada ihmal tespit edilirse, bedeni ve bedeni olmayan tüm zararları kendiniz karşılamanız gerekir. Bu durumda bir yaralanma veya ölüm durumunda araç çok pahalı hale gelebilir ve hastane masraflarını ve maddi zararı karşılayamayabilirsiniz.
Trafik Sigortası Bitince Kaç Gün İçerisinde Yenilenmelidir?
Trafik Sigortasının belirli bir uzatma süresi yoktur. Sözleşme süresi bir yıldır. Bir yıl sonra hemen yenilemeniz gerekir. Ehliyetsiz araç kullanmak yasaktır. Bu nedenle Trafik Sigortanızın uzatma tarihini unutmayınız ve zamanı geldiğinde mutlaka yenileyiniz. Seyahat Sigortası ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de poliçe süresi dolmadan yenilenip yenilenemeyeceğidir. Evet, poliçenizi süresi dolmadan yenileyebilirsiniz. Ancak, mevcut sigortanız sona ermeden yeni sigortanız devreye girmeyecektir. Trafik Sigortanızı poliçe süreniz dolmadan yenilerseniz, mevcut poliçe süreniz dolmadan yeni Trafik Sigortanız başlamaz. Bir gün önce yenilenen sigorta, sigorta süresi sona erdikten sonra yürürlüğe girer.
Detaylı bilgi almak için 0216 232 40 20 numaralı telefondan ya da WhatsApp hattımızdan ulaşabilirsiniz.
Unico Sigorta ve SigortalarBurada.com İşbirliği Güçlenerek Devam Ediyor.
Gönderiyi okuEşya Sigortası meydana gelebilecek olumsuz durumlarda eşyaların güvence altına alınmasını sağlayan bir sigorta türüdür. Eşya sigortası özellikle kaza, afet ve benzeri durumlarda eşyaların zarar görmesi halinde, yaşanabilecek olan maddi kayıpların önüne geçer.
Gönderiyi okuMesleki Sorumluluk Sigortası, insanlarla sürekli iletişim halinde olan meslek gruplarının üçüncü kişilere herhangi bir zarar verme olasılığı olması durumunda önem kazanmaktadır. Yapılan mesleki çalışmalar sırasında oluşabilecek olan yanlış ve eksik işlemlerin sonucunda meydana gelebilecek olan zararların karşılanması gerekebilmektedir. Yapılan işlemler sonucunda oluşabilecek olan zararlarda ödenme
Gönderiyi oku