Trafik Sigortası Yapılmazsa Cezası Ne Kadar?
Zorunlu Trafik Sigortası , kanunen zorunlu kılınan bir trafik kazası durumunda sigorta teminatı kapsamında karşı tarafın (üçüncü kişinin) bedeni zarar görmesini teminat altına alan sigortadır. Bu nedenle Karayolları Trafik Kanunu'na göre karayolunda seyahat eden tüm araçların Trafik Sigortası olması zorunludur. Kanunen sigortasız araçların trafiğe çıkması yasak ve muayenesi yapılamaz. Olay yerine gelen trafik polisi önce sürücüyü cezalandıracak ardından çekici çağırarak aracı otoparka çekecek. Ancak aracınıza el konulduğunda polise başvurarak sigorta yaptırabilir ve aracın plakası sisteme girmeden aracın alıkonulmasını önleyebilirsiniz.
Ancak Zorunlu Trafik Sigortası ile Kasko Sigortasının aynı sigorta olmadığını bilmek önemlidir. Basit bir ifadeyle Kasko, poliçede belirtilen teminatlara göre sigortalının aracında meydana gelen hasarları karşılayan bir araç sigortası türüdür.
Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası Nedir?
Trafik Sigortasız araç kullanmanın olumsuz yönlerinden “yasal cezalar” ve “dolaylı maddi zararlar” olmak üzere iki başlık altında bahsedilebilir. Cezalar; 2022 yılında sigortasız araç kullanma cezası 169 TL olarak belirlendi. Ceza alan kişi cezayı 15 gün içinde öderse ceza %25 oranında indirilir. Dolayısıyla bu tutar 147 TL'ye düşürülmüştür. Aynı şekilde Trafik Sigortasız 2023 yılı için de ceza 436 TL olarak belirlendi. Ceza alan kişi cezayı 15 gün içinde öderse ceza tutarı %25 oranında düşürülerek sigortasız araç kullanma cezası 327 TL'ye düşürülecek.
Araç kullanmak yasak, ruhsat veren makam, kullanılan veya park edilen bir aracın zorunlu Trafik Sigortası kapsamına girmediğini tespit ederse, araç trafikten kaldırılacaktır. Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmayan araç sahipleri, trafik cezalarının yanı sıra bazı masraflarla karşı karşıya kalıyor. Kişinin dolaylı olarak maruz kaldığı ciddi yaralanma. Araç kontrolünün yapılmaması; Trafik Sigortası olmayan araçlar kontrol edilmeyecektir. Bu da yasal yükümlülüklerin daha fazla ihlal edilmesine ve ödenen para cezalarının artmasına yol açmaktadır. Otopark ücreti, araç kullanma yasağı nedeniyle anlaşmalı otoparka götürülürsünüz. Bu nedenle otoparkta kaldığınız süreye göre aracınızın masrafını karşılamak zorunda kalacaksınız ki bu da ek masrafa neden olacaktır.
Trafik Sigortası Gecikme Cezası Var Mı?
Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmadığınız için ceza alırsanız ve cezayı geç öderseniz, ceza miktarı üzerinden tarafınıza belli bir faiz işletilir. Ceza tutarı, cezanın kesildiği tarihten itibaren her ay %5 oranında artırılır. Yani 1 ay gecikme %5, 2 ay gecikme %10 artış sağlıyor. Ancak %50'ye kadar çıkabilmektedir.
Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Trafik Sigortası cezaları kanunen araç sahiplerine bildirilmekle birlikte bazı durumlarda çeşitli kazalar meydana gelmekte ve cezalardan haberdar olmayabilmektedir. Cezaları bilmediğimiz için bu durumlarda faiz işletilebiliyor ki bu da trafik cezalarını %50 artırabiliyor. Bu aksiliklerle karşılaşmamak için hız cezası alıp almadığınızı düzenli olarak kontrol etmenizde fayda var. Hızlı bilet sorgulamak için e-devlet hızlı bilet talep sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Araç çalınmasından veya hırsızlıktan kaynaklanan kazalardan sigorta şirketleri ve araç sahipleri sorumlu değildir. Bu nedenle çalıntı aracın karıştığı kaza durumunda trafik sigortası ödenmeyecektir.
Kazaya karışmamış üçüncü bir şahıs da sigortasız kabul edilir. Bu, bir duvara, bir bariyere veya sahibi olduğunuz başka bir araca çarptığınızda Trafik Sigortanızın ödeme yapmayacağı anlamına gelir. Risksiz araç cezaları yılın belirli zamanlarında değişmektedir. Sigortasız yolda bırakılan araçlara 2021 yılında 144 TL ceza kesilecek. Araç sahibi cezayı 15 gün içinde öderse %25 indirim uygulanır. Araç yola çıkmadan önce Zorunlu Trafik Sigortası yaptırılır. Örneğin sıfır kilometre bir araç satın alırsanız, araç teslim edildikten sonra sigorta işlemini tamamlamanız gerekecektir.
Eski poliçeniz kapsamındaki araca, önceki poliçenizin süresi dolmadan yeni sigorta yaptırmanızı tavsiye ederiz. Aracınızın sigortasız vakit geçirmemesi, sigortasız araç cezalarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu Trafik Sigortası bazen araba sigortası ile karıştırılmaktadır. Her iki sigorta türü de otomobiller için geçerlidir, ancak tamamen farklı hasar türlerini kapsar.Trafik Sigortası , bir kaza durumunda aracınızın fiziksel hasarını karşılar. Peki, sorumluluk sigortası neleri kapsıyor? Trafik Sigortası bir kazada karşı tarafa verilen zararı tazmin eder. Kaza halinde, kazaya karışan aracın Trafik Sigortası olmaması durumunda meydana gelen maddi hasar, kazaya neden olan aracın sahibi tarafından karşılanacaktır. Bu nedenle tüm araç sahiplerinin vakit kaybetmeden zorunlu trafik sigortası yaptırmaları çok önemlidir.
Detaylı bilgi almak için 0216 232 40 20 numaralı telefondan ya da WhatsApp hattımızdan ulaşabilirsiniz.
"Türkiye Sigorta Birliği'nin 30 Eylül - 5 Ekim tarihleri arasında düzenlediği 13. Sigorta Haftası, sigorta bilincini artırmak ve sektörün geleceğini şekillendirmek amacıyla dolu dolu bir etkinlik programı sunuyor.
Gönderiyi okuTarım sigortaları, tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin karşılaştıkları riskleri minimize ederek, üretim sürekliliğini sağlamak adına büyük bir öneme sahiptir.
Gönderiyi okuSigortalarburada, müşterilerine geniş sigorta seçeneklerini online platformlar üzerinden sunarak sektörde öncü konumunu koruyan bir sigorta acentesidir. Bugün, bu güçlü pozisyonumuzu daha da ileri taşımak için Doğa Sigorta ile yaptığımız yeni iş birliğimizi duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.
Gönderiyi oku